Мощення бруківки – довговічний і красивий матеріал.

Популярність бруківки в садовому дизайні зрозуміла. Це довговічний і красивий матеріал, який вписується в будь-який ландшафтний дизайн. Бруківка облагороджує територію, а мощення «під натуральний камінь» ще й додає аристократичності.

Доріжки, стежки, бордюри, майданчики для відпочинку, під’їзди до гаража – все це можна облагородити за допомогою бруківки. Дуже красиво, коли їй встеляють ділянку навколо будівель, терас, альтанок, ґанків. Бруківкою можна розмежувати територію. Її колір повинен гармоніювати з кольором будинку. Важливо, що на бруківці не застоювалася вода, оскільки вона просочується між швами, і не накопичується бруд. Такі покриття не вимагають особливого догляду, хіба що іноді пройтися віником або полити з шланга.

Видів бруківки чимало. Її класифікують по товщині, формі (конюшина, хвиля, трапеція, старе місто і ін.), Кольором. Бруківка може бути бетонної, гранітної, кам’яної і з інших матеріалів. Основних видів укладання три: дугоподібний, довільний і правильними рядами. А підвидів безліч: віялом, кіскою, ялинкою, лусочками, в шаховому порядку тощо.

Найпопулярніша форма – прямокутна. Для виконання складних музичних візерунків використовують округлу форму. Фігурну бруківку використовують для складних візерунків. Квадратні плитки застосовують переважно для мощення територій, які витримують значні навантаження, і для великих площ. Плитки в формі хвилі – при мощенні паркових доріжок.

Від правильності укладання залежить довговічність бруківки. Щоб розмітити майбутню доріжку або майданчик, визначають їх контури, на поворотах вбивають кілки і натягують на них мотузку майже на рівні землі. Вкладають її на підготовлену основу – гравій та пісок або бетонну подушку. Спочатку знімають верхній шар грунту на таку глибину, щоб поверхня мощення з урахуванням подушки і бруківки була на рівні грунту або трохи вище, але не нижче.

Врахуйте, що з часом відбудеться невелика усадка. Потім насипають шар щебеню або гравію, на нього – піску. Далі поверхню треба утрамбувати або полити з шланга з насадкою.

На ділянках зі складним рельєфом і там, де буде значне навантаження, доведеться застосувати ще й бетонування: беруть 1 частина цементу і 4 частини піску і замішують. Шар такої подушки повинен становити 4-5 см. Брущатку укладають впритул, дотримуючись візерунок. Вирівнюють за допомогою рівня. Елементи підводять киянкою (гумовим молотком). Можна скористатися і спеціальним вібротрамбовочним апаратом. Щоб приховати стики, вимощений ділянку засипають дрібним піском. Бордюр надасть мощенню завершеності.

Близька до бруківці за призначенням і зовнішньому вигляду тротуарна плитка. Форма таких виробів різноманітна, плитки можуть імітувати камінь. Основна різниця між матеріалами – тротуарна плитка значно тонше бруківки.

Елементи бруківки та тротуарної плитки можна виготовити самостійно. Для цього треба придбати або виготовити спеціальні форми, які заливають бетонною сумішшю. Для міцності в них вкладають стальне армування. У верхній шар таких плиток можна додати кам’яну крихту, кольорове скло, шматочки кераміки. Тоді покриття буде особливо декоративне. Щоб надати плитках бажаного кольору, їх фарбують.

Поділись:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *