Вибір і укладання тротуарної плитки на дачі.

укладання тротуарної плиткиЧаси, коли дачні ділянки були зовсім маленькими, стежки між грядок прополювати, а магістральні доріжки асфальтували, пройшли. В даний час, коли заміська ділянка – більше місце відпочинку, ніж сад і город, люди намагаються облагородити свій простір, зробити його приємним для очей і зручним для життя. Багато вирішують укласти тротуарну плитку на дачі, щоб надати їй гарний і оригінальний вид.

Види тротуарних покриттів для дачі

На будівельних ринках і в магазинах можна знайти плитку з:

• бетону;
• пластика;
• гуми.

Бетонні вироби підрозділяються на вібролиті і вібропресовані. Останні дорожче, але міцніше і морозостійкість. Бетонна плитка може мати різні розміри, форму, колір (досягається додаванням фарбувального пігменту) і товщину. Для проїжджої частини використовуються вироби товщиною 60 мм, а для пішохідних доріжок підійдуть і елементи з мінімальною товщиною 20 мм. Внутрішні двори і зони відпочинку краще вимостити продукцією товщиною 40 мм. Природно, що найбільш дешева тротуарна плитка для дачі виготовляється литим способом, має сірий колір і товщину 20 мм, чи влаштує вона дачника – питання інше.

Пластикова тротуарна плитка для дачі – саме бюджетне покриття. Вона стійка до дії вологи, ультрафіолету, механічних пошкоджень. Укладання тротуарної плитки на дачі, не складе ніяких труднощів. Таке покриття прослужить не менше 50 років, звичайно, за умови адекватних навантажень.

Гумова тротуарна плитка для дачі – вельми привабливий варіант. Вона є продуктом переробки автомобільних шин, тому еластична, стійка на стирання, розтягнення, вигин, не боїться впливу хімічних сполук, не ковзає. Укладання тротуарної плитки в цьому випадку відбувається з мінімальними втратами матеріалу, адже на гумі не утворюються відколи. Але, як відомо, на кожен плюс завжди є свій мінус, в даному випадку це – необхідність робити стяжку, в крайньому випадку – добре утрамбовувати грунт. При монтажі на гравій, пісок, щебінь потрібні вироби товщиною 30-40 мм, а їх ціну вже важко назвати бюджетною.

Технологія укладання на пісок

Отже, тротуарна плитка для дачі обрана і куплена в потрібній кількості (приблизно на 10% більше, ніж потрібно для покриття, адже в партії може бути брак, та й при укладанні щось доводиться підрізати, не завжди вдало). Для тих, кому потрібне укладання тротуарної плитки на дачі, вартість робіт часто має велике значення, тому вони намагаються обійтися власними силами. В цьому випадку знадобитися придбати:

• пісок;
• цемент;
• бордюрний камінь.

та мати досвід!

Будь-яка стежка повинна мати ухил (не менше 5%) в сторону від житла, щоб вода не застоювалася, не руйнувала мощення і не підмивала будинок. Тому, перш за все, поверхня доріжки вирівнюють з дотриманням ухилу граблями і добре утрамбовують. Далі насипають пісок так, щоб його висота складала 5-7 см і розрівнюють по будівельному майданчику, потім ретельно проливають водою (до появи калюж). Через кілька годин, коли вода повністю вбереться, але ще не висохне, вирівнюють поверхню до ідеальної гладкості за допомогою рівня. Поклавши першу плитку, слід регулювати її за рівнем за допомогою киянки, другу плитку підганяємо під першу, кожну наступну – під попередню. Закінчується робота установкою бордюрного каменю. Після закінчення укладання, в шви замітають піщано-цементну суміш і збризкують водою, щоб цемент схопився. В самому кінці слід ретельно утрамбувати плитку.

Для того, хто вирішив, що йому необхідна міцне укладання тротуарної плитки на дачі, ціни сировини і роботи будуть дещо вищі. Майданчики з помірним навантаженням зажадають укладання не на пісок, а на щебінь, а здатні витримати вагу автомобіля – на цементну стяжку.

Поділись:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *