Бруківка своїми руками.

укладання бруківки та бордюрівБагато які дбайливі домовласники вважають за краща бруківка виготовленна своїми руками, так як собівартість її виходить приблизно вдвічі нижче, ніж у покупної.

Крім того, використання мінеральних барвників, різних варіантів форм дозволяє отримати унікальні вироби, які надають доріжках і майданчикам біля будинку особливий шарм.

Крім тротуарної плитки та бруківки, описаним нижче способом можна відливати і бордюри, причому не тільки для садових доріжок, але і для грядок та квітників.

Іноді ми робимо бруківку своїми руками тільки з тієї причини, що купити її в доступних будівельних магазинах неможливо, а везти здалеку виходить занадто накладно. Цемент, гравій та інші необхідні матеріали можуть бути при цьому в крокові доступності. Для тих кого ж цікавить укладання бруківки ціна за квадратний метр раджу зателефонувати – +38 (067) 358 4000 наш менеджер все детально розкаже.

Технологія самостійного виготовлення бруківки.

Тротуарна бруківка своїми руками найбільш часто відливається з бетону. Однак можна зустріти і цікаві варіанти цього оздоблювального матеріалу з інших підручних засобів. Так, в регіонах з рідкісними дощами і сухим піщаним ґрунтом іноді для обробки садових доріжок використовують «бруківку» з дерева.

Дерев’яна бруківка обходиться дуже дешево, і зробити її своїми руками не становить жодних труднощів – варто спиляти стовбур дерева товщиною 7-15 см, розпиляти і обробити захисними просоченнями, далі можна укладати на піщану подушку. На жаль, недовге життя таких доріжок і схильність дерева гниттю обмежують застосування цього красивого природного матеріалу з такою метою.

Сьогодні ми поговоримо про те, як своїми руками виготовити бруківку в її класичному варіанті, такому, який буде служити … дцять років, і залишиться вашим внукам.

У самостійного виробництва є безсумнівні недоліки, з якими вам доведеться змиритися:

1. Це дуже довго. Дійсно, ви зможете налагодити виробництво від 5, максимум 15 кірпічів/плит в день;
2. Це занадто багато роботи;
3. Це вимагає дотримання технології, до якої багато хто приходить, зіпсувавши не один виливок, експериментальним шляхом

Устаткування:

Бетономішалка є необхідністю, і не варто розраховувати, що ви впораєтеся без неї. Якісного замісу руками не добитися.

Вібростіл. Більшість любителів самостійного будівництва роблять верстат для бруківки своїми руками. Для його виготовлення можна використовувати будь-який двигун, наприклад, від старої пральної машини. Стільниця повинна вам дозволити поставити на неї форму для відливання бруківки найбільшого розміру. Завдання вібростола – забезпечити вібрацію протягом 30 – 60 секунд для пресування розчину і його ущільнення. В ідеалі сила вібрації повинна регулюватися, щоб підібрати оптимальний режим.

Форми. Їх можна купити готові (металеві, пластикові, силіконові) або зробити самостійно. Найбільш поширеними в продажу є пластикові форми, причому якість їх може сильно відрізнятися. Тендітна дуже тверда пластмаса гірше пружної, служить менше, і швидше ламається.

Форма для виготовлення бруківки своїми руками може бути зроблена з чого завгодно, від дерев’яної «опалубки» до пакетів з-під молока. Просто уявіть собі, як буде виглядати готовий виріб, який має бути ваша кладка і проявіть фантазію.

Для подібних робіт варто мати вільне приміщення або хоча б навіс, де ви зможете встановити стелажі під залиті форми і зберігати обладнання.

Склад бетону для бруківки і правила замісу.

Експерименти з компонентами ви можете ставити самостійно, ми лише наведемо приклад оптимального складу, з якого виходить дзвінка, красива і міцна бруківка, так і тротуарна плитка.

Вам буде потрібно:
1 відро гравію (фракція 5 см і менше).
1 відро цементу.
3 відра гранітного відсіву (дрібна фракція).
Пластифікатор – за інструкцією.
Вода – до відра, необхідний обсяг залежить від сухості компонентів.

При замісі в гравітаційні бетономішалці спочатку змішують сухі компоненти, додаючи їх порціями, і лише в кінці додають воду з розчиненим у ній пластифікатором і за бажанням кольором. Розчин повинен вийти досить тягучим і не давати цементного молочка при заливці в форми.

Якщо колір додавати в розчин – колір виходить приглушений. Деякі умільці наносять колір після заливки в процесі схоплювання безпосередньо на поверхню бруківки, колір виходить набагато яскравішим. Однак у цього способу є недоліки – у міру зношування поверхня бетону стирається. Як альтернативу можна використовувати такий спосіб – не фарбувати весь розчин. У форми заливається буквально 2-3 см пофарбованого кольором бетону, після вібрації додається сірий звичайний розчин, знову вібруєте.

При необхідності можна використовувати армування бруківки обрізками арматури. Залив форму на третину, укладається арматура, і потім заливається залишився розчин.

Поки бетон не схопився, у вас є можливість обробити поверхню виробу надавши їй бажаний зовнішній вигляд. Для прикраси бруківки використовують металеві клейма, зроблені з дроту, або полірують і вигладжують її.

Для того, щоб готова бруківка легко відокремлювалася від форм, їх змащують будь-яким маслом (машинним, рослинним і т.д.).

Варто пам’ятати: надлишок мастила або занадто тривале вібрування призводять до утворення бульбашок в готових виробах і погіршують їх якість.

Щоб ваша тротуарна бруківка, зроблена своїми руками, не мала раковин, бульбашок і дефектів, масло використовуйте дуже обмежено. Досить протерти форму перед заливкою олійною ганчіркою і не більше того. Не варто так само вібрувати форму занадто довго – розчин розсиплеться.

Після вібрування суміші накрийте форми поліетиленом і залиште на 8-24 години для схоплювання. Як правило, додатково зволожувати бруківку в процесі твердіння немає необхідності.

Щоб витягти готові вироби з форм на підприємствах використовується гаряча пара або вода. Зрозуміло, що користуватися цим способом в кустарному виробництві складно, дуже важкі форми. Занурити в гарячу воду можна хіба що невеликі тротуарні плитки. Але насправді, якщо у вас досить гнучкі форми, досить просто залишити їх нагрітися на сонці, і ви легко зможете отримати свою нову бруківку.

Як би ви не старалися, через кілька циклів форми забрудняться так, що їх буде необхідно чистити. Для цієї мети цілком підходить розчин соляної кислоти або навіть відслуживший своє електроліт.

Поділись:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *